11-06 Thomas Baart wint Rijkse iT Super Final in finale van nieuwe Arnemuiden-aanwinst

door | 13 juni 2022

Ouwe rotten, jonge talenten, heren, dames, verdedigers en aanvallers, lokale toppers en landelijke spelers. Het was voor elk wat wils zaterdag met de Rijkse iT Super Final bij tafeltennisvereniging Arnemuiden. Het deelnemersveld was nog nooit zo sterk als dit jaar. Uiteindelijk schreef Thomas Baart van Scyedam (Schiedam) de vierde editie van dit invitatietoernooi op zijn naam. Hij rekende in de finale af met Emanuel Martins Ferreira, de nieuwe aanwinst van Arnemuiden in de tweede divisie.

Dat Baart zich zou plaatsen voor de kruisfinales was geen zekerheidje. In zijn poule verloor hij zijn tweede wedstrijd nipt van de ervaren Vincent van Kuijck (Red Star ’58) met 14-12 in de vijfde game, gevolgd door een verlies tegen Jeroen de Heide (Arnemuiden), eveneens in de vijfde game. Zijn laatste wedstrijd tegen Sanne de Hoop, die met VTV afgelopen week nog Nederlands Kampioen van de eredivisie bij de dames werd, wist hij echter met 11-9 in de vijfde game te winnen. De Hoop had eveneens van Van Kuijck verloren en kwam nu met Baert op drie punten. Ook De Heide had zich naar drie punten kunnen spelen, maar hij wist na winst op Van Kuijck de lager geklasseerde Kelvin Heemstra (Smash Monster) niet van zich af te schudden. Daardoor pakte Baart het ticket achter Van Kuijck voor de kruisfinales. De jonge Amsterdammer Joel Nabarro (Tempo Team) begon in zijn poule voortvarend met winst op De Heide en Heemstra, maar bleef op twee punten steken. Op onderling resultaat bleef hij uiteindelijk De Heide voor. Heemstra werd met één winstpartij laatste in zijn poule.

In de andere poule was er minder spanning over wie zich zouden plaatsen voor de finale. Voormalig eredivisionisten Frank Hollak – de winnaar van de vorige editie – en Emanuel Martins Ferreira hadden zich namelijk voor hun laatste onderlinge wedstrijd al voor de kruisfinales geplaatst. Hollak had de meest moeite met Sören de Witte van TTC Middelburg, maar wist die partij toch met 3-2 te winnen. Ferreira kwam 2-0 achter tegen verdediger Peter van Iwaarden (SKF), maar rechtte zijn rug en won met 11-8 in de vijfde game. In de laatste onderlinge wedstrijd gebeurde het tegenovergestelde. Ferreira kwam 2-0 voor, maar Hollak, die tegenwoordig in de Belgische competitie uitkomt, won vervolgens drie games op rij en pakte daarmee de winst in de poule. Voor Sören de Witte restte de derde plek, voor Van Iwaarden, de verdienstelijk spelende Herbert Keijman (Arnemuiden) en Monique Posthuma (Red Star).

Voor Ferreira was het zijn eerste kennismaking met zijn nieuwe vereniging. De geboren Rotterdammer, kind van Portugese ouders, speelde voor verschillende clubs in de randstad op ere- en eerste divisieniveau, maar was na een avontuur in Duitsland op zoek naar een nieuwe club. Dat zorgde voor dit seizoen voor een perfecte match met Arnemuiden, dat komend seizoen na drie kampioenschappen op rij uitkomt in de landelijke tweede divisie, maar waarbij sterkhouder Marc Hackenberg voorlopig uit de roulatie is. In de halve finales toonde Ferreira aan tot de topspelers in deze klasse te behoren. Hij versloeg de ervaren Vincent van Kuijck met 11-6, 11-5 en 13-11. In de tweede halve finale wist ook de andere nummer 2 van de poule, Thomas Baart, overeind te blijven. Tegen de nog ongeslagen Frank Hollak pakte hij de eerste game met 11-9, leek hij de tweede game met 11-1 verlies helemaal de weg kwijt, maar was hij vervolgens met 11-9 en 11-8 weer bij de les.

In de finale liet Ferreira de eerste game liggen tegen zijn voormalig teamgenoot Baart (14-12), pakte hij de tweede game met 8-11, maar was het vervolgens Baart die met 11-6 en 11-9 de sterkste was. Hollak won vervolgens de strijd om de derde plaats eenvoudig met 3-0 van Van Kuijck.