27-05 Steijn en de Kraker winnen poules, maar Porte maakt meeste indruk in halve finales Rijkse IT Cup

door | 30 mei 2023

De laatste halve finalepoules van de Rijkse iT Cup stonden vrijdagavond 26 mei bol van spanning. In poule C werden maar liefst dertien wedstrijden in de vijfde game beslist. In poule D maakten voorafgaand aan de laatste wedstrijd voor zes deelnemers nog spannend of ze de laatste ronde gingen halen. Jan Steijn (TTC Middelburg) en Jurian de Kraker (Yerseke) werden poulewinnaar.

In poule C waren veel ogen gericht op de Vlaamse Jelle Versteeg, uitkomend voor TTC Deinze, die in de voorrondes al zijn wedstrijden had gewonnen. Vrijdagavond verscheen hij echter niet fit aan de start en maakte hij geen moment indruk. Versteeg eindigde als zesde en vertrok met de stille trom van het toneel. De winst in de poule ging naar oudgediende Jan Steijn van TTC Middelburg. Hij verloor weliswaar zijn laatste wedstrijd van Versteeg, maar toen was de buit al binnen.

De nummer 2 van de poule werd een grote verrassing. Na de onderlinge wedstrijd van zijn clubgenoot Jan Steijn te hebben verloren verraste Rinze Porte namelijk vriend en vijand door de overige zes wedstrijden winnend af te sluiten. Met zijn onorthodoxe spel waarmee hij met zijn backhand de hele tafel bestrijkt, pareerde hij de aanvallen van hoger geklasseerde spelers als Rick Westelaken en Kenny Leijtens (Never Despair). De spelers uit Den Bosch kunnen weer een overnachting in het Zeeuwse bijboeken, want zij plaatsten zich als nummers 3 en 4 van de poule voor de finale. Joery Hemelaar (ODT) werd vijfde en ook voor Max Vleugel, die bij vlagen zijn kwaliteiten weer liet zien achter de tafel, en Arno de Lege werd de halve finale het eindstation.

In poule D kon het schema na drie wedstrijden overhoop toen Wilfred Joossens (Arnemuiden) – het laatste jaar actief bezig met een comeback – moest opgeven met een liesblessure. Voor Jurian de Kraker (foto) was deze halve finale een eitje, hij verloor de hele avond slechts twee games. De overige spelers bleken zeer gelijkwaardig. Na speelronde vier hadden ze allemaal al twee wedstrijden verloren en daarmee bleef de eindrangschikking tot het einde spannend. Uiteindelijk maakte Jan-Willem Adriaanse de succesvolle avond voor TTC Middelburg compleet door met vier winstpartijen de tweede plaats op te eisen.

Wilbert Poppe en Robert Wiechers wonnen beiden drie wedstrijden en mogen de eer van respectievelijk Arnemuiden en Goes hooghouden in de finale. Dat geldt niet voor Rene Lauwerijssen van The Backhands, de laatste jaren toch een vaste finalist. Ook voor Erik Schuurman (Arnemuiden) en Annika Mars (Het Markiezaat) houdt het toernooi bij deze ronde op, al kreeg laastgenoemde wel de beker voor best presterende dame van het toernooi mee naar huis.

Na afloop werden de twee finalepoules geloot. Toevalligerwijs leidde dit tot een zeer sterke poule A met voornamelijk spelers van buiten het Zeeuwse, waaronder vijf spelers die afgelopen jaar uitkwamen op landelijk niveau. Poule B bestaat voornamelijk uit Zeeuwse spelers. De nummers 1 t/m 4 plaatsen zich voor het afvalschema waar eveneens zaterdag 3 juni om wordt gestreden. De finalepoules vangen aan om 10.30 uur. Vanaf 15.00 uur zullen de vervolgrondes worden gespeeld.

Poule A
1. Tom De Wit – Renata
2. Jurian de Kraker – Yerseke
3. Kristian Davidse – Het Markiezaat
4. Peter de Rooij – The Backhands
5. Rick Westelaken – Never Despair
6. John Kiele – Alexandria
7. Peter Roeland – TTC Middelburg
8. Roald Vos – Hotak

Poule B
1. Mike de Nood – TTC Middelburg
2. Jan Steijn – TTC Middelburg
3. Rinze Porte – TTC Middelburg
4. Jan Willem Adriaanse – TTC Middelburg
5. Adrian Slabbekoorn – Arnemuiden
6. Wilbert Poppe – Arnemuiden
7. Kenny Leijtens – Never Despair
8. Rober Wiechers – Goes

Voor de uiteindelijke nummers 1 en 2 is het toernooi dan nog niet klaar, zij ontvangen namelijk een wildcard om mee te doen aan de Rijkse iT Super Final op zaterdag 10 juni. Daaraan hebben landelijke toppers als Michel en Milo de Boer, Emanuel Martins Ferreira en Daniel Pava hun deelname toegezegd, naast enkele lokale toppers uit de regio Zuidwest.