20-11 Arnemuiden maakt comeback op landelijk niveau na kampioenschap in Tafeltennis Hoofdklasse

Het eerste team van Arnemuiden is zaterdag kampioen geworden in de Hoofdklasse A van de tafeltenniscompetitie. Hiermee promoveert het team uit het vissersdorp naar de landelijke 3e divisie. Een opmerkelijke prestatie, aangezien het team vorig seizoen nog in de 1e klasse actief was en dus twee maal achtereen kampioen is geworden. In 2012 was Arnemuiden voor het laatst op landelijk niveau actief.Arnemuiden begon de negende speelronde afgelopen zaterdag met 10 punten voorsprong op Hotak uit Hoogerheide, de ploeg die het zaterdag 27 november nog treft. Werden er zaterdag al meer punten behaald dan Hotak, dan zou het kampioenschap een feit zijn. Lange tijd zag het er niet naar uit dat het kampioensfeestje zaterdag al gevierd kon worden. Arnemuiden trad voor het eerst deze competitie aan zonder kopman Jeroen de Heide, die alle 24 wedstrijden dit seizoen winnend had afgesloten. Daarmee vielen drie ‘zekere’ punten weg en dat was even wennen voor zijn teamgenoten.Tegen Belcrum uit Breda, een laagvlieger in deze klasse, keek Arnemuiden dan ook halverwege tegen een 5-2 achterstand aan. Routinier Marc Hackenberg won eenvoudig van Aldert-Jan Bijl, maar verloor van de sterk spelende Mart Coolen. Ook Herbert Keijman en Wilbert Poppe kwamen in hun eerste twee wedstrijden tekort. Alleen het dubbel Keijman/Hackenberg wist aan de goede kant van de score te blijven. Toen bleek dat nummer 2 Hotak slechts drie punten had gehaald tegen Markiezaat, kregen de Arnemuiden-spelers echter vleugels. Na de 5-2 achterstand werd er orde op zaken gesteld en won Hackenberg in vier games van Marco Stad, boekte Wilbert Poppe een overwinning op de dan toe ongeslagen Mart Coolen en wist Herbert Keijman de strijd tegen Aldert-Jan Bijl in vijf games in zijn voordeel te beslissen.Volgend seizoen wacht de Arnemuiden-spelers de uitdaging van het landelijke niveau. Met drie spelers die woonachtig zijn in het dorp en de dit seizoen vanuit Yerseke overgekomen Herbert Keijman zal gekeken worden of de potentie van het team nog verder reikt. Hackenberg en De Heide waren in het verleden bij meerdere clubs op een hoger landelijk niveau actief en Keijman wist deze competitie zich goed aan te passen en meer dan de helft van zijn wedstrijden op Hoofdklasse-niveau te winnen. De winst van Poppe in de kraker tegen Coolen laat ook zien dat hij ambitie heeft om zijn kunsten op hoger niveau te vertonen.

Arnemuiden 1 9 – 62

Hotak ’68 1 9 – 50

Het Markiezaat 1 9 – 48

TTC Middelburg 2 9 – 42

ODT Kanjers Uitzendb 1 9 – 40

Belcrum 2 9 – 28

Het tweede team van Arnemuiden had een vrij weekend, maar had zowel vrijdag als zaterdag blauwe vingers van het updaten van de TTapp om te kijken wat de concurrenten in de strijd tegen degradatie deden. En dat was niet ongunstig. Op vrijdagavond ging het Markiezaat met 9-1 ten onder tegen ODT, waardoor het Arnemuiden-team twee punten voor staat in de strijd om zich te handhaven in de tweede klasse. Dat moet nog maar even gebeuren, maar de kansen zijn weer volledig in eigen hand en dat zag het er in deze competitie waarin slechts 1 keer winst werd geboekt lange tijd niet naar uit.

Team 3 speelde vrijdagavond alweer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. TTC Middelburg 5 was de tegenstander. Arnemuiden trad aan met Steve, Koos en Janus en de Middelburgers met David Koole en de beide Gerards. De Middelburgers hadden de nieuwe Corona-maatregelen met veel enthousiasme onthaald. Er pruttelde weliswaar tot 20.00 uur nog koffie uit het apparaat, maar de koelkast was met een dubbel slot vastgeketend. Voor Steve, toch erg gebonden aan zijn biertje en tosti een fikse aderlating. Hij won zijn eerste game nog nipt van Triou, maar was daarna drie games volledig kansloos. Ook tegen Kerbert was Steve vooral mentaal niet helemaal bij de les. Een 2-0 achterstand in games werd nog goed gemaakt, maar uiteindelijk was ook Kerbert met 3-2 de sterkste. Ook in de derde wedstrijd tegen David was het nog niet alles goud, wat er blonk, maar sleepte Steve in elk geval nog een puntje binnen. Waar Steve niet zijn beste wedstrijd voor het laatst had bewaard, gold voor Zwemer het tegenovergestelde. De nestor van het team begon nog matig aan zijn eerste pot (12-10 verlies na 10-5 voorsprong tegen Kerbert) en ook de tweede game ging met 11-5 naar Gerard. Vervolgens zette Zweempie echter met 9-11, 4-11 en 12-14 orde op zaken. Tegen David Koole kwam Jan op een 2-0 voorsprong, maar dit keer kwam Koole in een goede wedstrijd terug tot 2-2. De laatste game ging met 11-8 naar Arnemuiden. De livestream van Tafeltenniscombinatie Middelburg kende een bezoekersrecord toen Zwemer ook in zijn laatste wedstrijd tegen Triou met aanvallend spel op een 1-0 voorsprong kwam in games. Helaas waren de forehandspinnetjes van Triou de drie opvolgende games Zwemer te machtig, maar Jannis kon terugkijken op een goede avond. De offday van Steven zorgde ervoor dat Zwemer en Heijboer het gelegenheidsdubbel vormden. Na eerste game vol fouten, ging het in de tweede en derde game al een stuk beter, maar werd er vaak net te laat gestart om een achterstand in te halen. Matchwinner was deze avond Koosje. Tegen Koole en Kerbert ging het allemaal niet vanzelf, getuige gamestanden van 12-14 en 15-17, maar uiteindelijk bleef Koos tegen deze heren zonder gameverlies. Toen de topper tegen Triou. In de thuiswedstrijd behaalde deze ervaren Middelburger in drie games maar 11 punten tegen Koos, dus hij was gebrand om een goede uitslag neer te zetten. Toch gingen de eerste twee games naar Arnemuiden. Vervolgens paste Triou zijn spel aan door wat passiever te gaan spelen en won hij de twee opvolgende games met 11-8 en 11-4. Koos liet zich echter niet uit het veld slaan en pakte in de vijfde game brutaal een 9-5 voorsprong. Vijf punten later stond het echter 10-9 voor Triou, die vervolgens echter zijn kans miste om de wedstrijd af te maken, waarna het toch Koos was die deze avond ongeslagen bleef. Eindstand 6-4. Waar Arnemuiden de laatste jaren patent leek te hebben op de vijfde plek, speelde het team deze keer een bijzonder solide competitie. Tegen de Middelburg-teams werd 4 keer met 6-4 gewonnen, Kapelle werd tweemaal op 5-5 gehouden en tegen SAR werd het 1 keer 5-5 en 1 keer 2-8. Waarschijnlijk zal dit leiden tot een derde plaats in de poule met ruime voorsprong op de nummer vier. Mooi om te zien dat het team in de breedte lijkt te zijn gegroeid, zodat een offday van de ene speler als vanzelf door de andere spelers wordt opgevangen. We gaan zien wat dit komend seizoen gaat brengen in opnieuw de derde klasse.

Team vier komt na de achtkamp in de 4e klasse A uit in de promotiepoule, waarvan de nummer 1 direct promoveert en de nummer 2 een beslissingswedstrijd speelt. Nu zijn de ambities van Arnemuiden 4 nooit zo torenhoog – waarschijnlijk is het een van de weinige teams die op beslissingswedstrijden met 2 man op kwamen dagen. Dat ze destijds na een 5-0 achterstand en 2-0 achterstand in games alsnog als winnaar uit de bus kwamen van deze promotie/degradatiewedstrijd verdient eigenlijk een aparte terugblik. Dit keer kwam Yerseke 2 naar Arnemuiden. Nadat de wedstrijden tegen Kerkwerve waren geschrapt, was Arnemuiden de koploper uit het mosseldorp tot 2 punten genaderd. Nu maakt het zowel bij Arnemuiden als Yerseke nogal uit wie er worden opgesteld. Deze avond waren dat Bas Steijn, Rob Brant en Nico Baarends, terwijl Yerseke Jan Overbeeke, Kristiaan van Meurs en Youri van Dijken had afgevaardigd. Memorabel om te melden was dat Bas nog twintig minuten voor een open deur had gewacht op zijn teamgenoten, maar toen de Middelburgse postbode binnen was, kon het festijn beginnen. De eerdere wedstrijd werd Yerseke onder aanvoering van de nog ongeslagen Casper met 9-1 verslagen, maar deze avond moesten de mannen het doen zonder de zekere punten van hun kopman in de pocket. Helaas kwamen Niek en Rob deze avond niet tot scoren. Niek had die kansen zeker na een 2-1 voorsprong op de jonge van Meurs, maar helaas bleef de Arnemuiden-speler met de meeste tafeltennisjaren (49!) in de vijfde game met 13-11 net aan de verkeerde kant van de score. Bas deed het tegenovergestelde en won na een 2-1 achterstand in vijf games van Van Meurs, pakte Van Dijken in vier games en hield vervolgens de spanning er nog even in tegen Jan Overbeeke. Na een 2-1 achterstand in games won Bassie met 11-4 en 12-10 en hield hij zo de schade van de avond met 3 punten nog enigszins binnen de perken. Volgende week gaat het team de tunnel door naar Hulst en dan zal blijken of er nog een extra beslissingswedstrijd inzit.

Van de Velde Yerseke